Kiraz ağaçlarını diktiğimizde fidanların beslenmesi ve hastalıklardan korunması için önlemler almam gerekiyordu.
Contents
Yabancı Otlarla Mücadele
Mayıs ayına gelindiğinde fideleri kaplayan yabancı otların kontrol altına alınması gerekiyordu.
Rotavatör kullanarak yabani otları kesip toprağa karıştırıp hem yabani otlarla mücadele ediyorum, hem de toprağı organik gübreyle zenginleştiriyorum.
Filizler yapraklanır ve büyür
Daha sonra damlama sulama borularının montajını tamamladıktan sonra sulama programına başladım ve sulamayla birlikte sıvı solucan gübresi de uyguladım. Fideler artık yeşermeye ve büyümeye başlamıştı.
Mantar Hastalığı.
Ancak fidanların dikildiği yıl olan Haziran 2022’de aşırı yağışlar yaşandı. Manisa’nın Turgutlu ilçesinde haziran ayında yağışlar az olmasına rağmen, ilerleyen günlerde aşırı yüksek sıcaklıklar görüldü ve fidanlar mantar hastalığından etkilendi.
Başlangıçta hastalıkları anlayamadım ama yapraklar kararmaya başlayınca fidanların sapları solmaya başladı. Hastalığı tespit etmek ve hangi pestisitlerin kullanılacağını öğrenmek için ziraat mühendislerini kiraz bahçesine getirdim. İlaçları hemen uyguladım ve sabırsızlıkla bekledim. Fideler yeni hayatlarına uyum sağlamakta ve hastalıkla mücadele etmekte zorlanıyordu. Temmuz ayının sonlarına doğru ağaçlarda düzelmeler görülmeye başladı ve çok mutlu oldum.
İlk yılımızı tamamladık ve sonbahar yaklaşıyordu. Fideler fazla büyümediği için budamadım; Sonbaharda bakır içeren Bordo karışımını uyguladım ve ağaçlar uykuya dalmaya başladı.